Eis: 5 jaar, Vlielander pleit cliente vrij

De Haagse rechtbank heeft de Zoetermeerse Bernadette H. (57) vrijgesproken van een moordpoging op haar partner. Volgens de rechters is niet bewezen dat de diepvries die ze had gekocht, was bedoeld om het lijk van de man in te dumpen.

Twee weken geleden eiste het OM nog een celstraf van vijf jaar tegen de Zoetermeerse. Volgens de officier van justitie had ze geprobeerd om haar vriend vorig jaar september in zijn slaap te doden. Ze zou met kracht een gewatteerde doek op zijn gezicht gehouden hebben. Toen hij in ademnood wakker werd, gooide hij haar van zich af. Naast zijn bed zag hij een groot vleesmes liggen en in de computerkamer stond een gloednieuwe, manshoge, diepvries.

Rechters niet overtuigd door OM
Volgens het OM duidde dit alles op een welbewuste poging van de vrouw om haar man van het leven te beroven. De rechtbank meent echter dat de beschuldigingen van het OM alleen maar gebaseerd zijn op het verhaal van de partner. Ander bewijs van de vermeende moordpoging is er niet.

De rechters zijn er niet van overtuigd dat de vrieskist was aangeschaft om het lijk van de man in op te bergen. De diepvriezer kan ook voor een ander doel zijn gekocht.

‘Vriezer kapot’
Tijdens de rechtszitting twee weken geleden beweerde de vrouw ook dat de oude vriezer kapot was en dat er daarom een nieuwe moest komen. De gewatteerde doek had ze alleen maar om haar migraineaanvallen mee te bestrijden. Die hield ze dan met ijsblokken tegen haar hoofd. Stoffen om haar ex te bedwelmen zijn niet op de doek aangetroffen.

Bernadette H. woonde 15 jaar met haar partner samen. Volgens de vrouw heeft de man haar valselijk beschuldigd, om van haar af te komen. ‘Hij heeft me een loer gedraaid’, zei ze twee weken geleden nog op de zitting.