De onderstaande tekst is een kopie van het artikel geschreven en gepubliceerd door RTV Oost, Teun van der Velden op 27 februari, 12:02.
Klik hier voor het originele artikel.
Tijdens het smokkelen van Syriërs naar Europa door de in november opgepakte Twentse mensensmokkelbende, zouden meerdere migranten overleden zijn. Justitie zegt daar aanwijzingen voor te hebben. "Er zijn filmpjes waarin te zien is dat de mensen op levensgevaarlijke wijze gesmokkeld werden."
De verdachten van de bende zijn drie mannen van 37, 40 en 49 uit Hengelo, en twee mannen van 33 en 37 jaar uit Enschede. Het netwerk zou tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa hebben gesmokkeld.
Lijk uit vrachtwagen
Ze vervoerden volgens het Openbaar Ministerie de migranten vanuit Syrië, via Griekenland of Turkije, in overvolle, niet toegeruste boten. Ook maakten ze gebruik van de Balkanroute, waarbij ze de slachtoffers in krappe ruimtes in busjes vervoerden, zonder drinkwater of mogelijkheid om te slapen.
Migranten schreeuwden om hulp
officier van justitie
Volgens de officier van justitie getuigt een migrant dat er onderweg gestopt werd, omdat er een lichaam gedumpt moest worden. Ook zouden er filmpjes gevonden zijn waarop te zien is dat mensen onder erbarmelijke omstandigheden in een vrachtwagen vervoerd worden en om hulp schreeuwen.
25.000 euro
Voor de transporten van de migranten werden documenten vervalst, terwijl de slachtoffers bedragen tot wel 25.000 euro moesten neertellen. Dat gebeurde via zogeheten underground banking: betalingen die buiten de officiële kanalen plaatshebben.
De Hengelose Syriër Agoub M. 'speelde' bankier. Dat zou hij hebben gedaan met het informele banksysteem Hawala. Hij zou geld hebben ontvangen van migranten, betalingen hebben gedaan voor de smokkel en handlangers hebben uitbetaald. Dit zou hij vanuit zijn drankwinkel in Hengelo hebben gedaan.
Ik heb nooit mensen gesmokkeld
verdachte Agoub M.
Volgens de officier van justitie was de Twentse bende internationaal georganiseerd. Ze communiceerden online met elkaar en gebruikten verschillende smokkelroutes.
"Ik heb nooit mensen gesmokkeld. Ik heb nooit geld witgewassen. Ik werk correct", verklaart M. vandaag in de Zwolse rechtbank. "Het enige wat ik doe, is zorgen voor mijn eigen bedrijf."
Groot onderzoek
De zaak kwam aan het rollen nadat tijdens een routinecontrole in de grensregio een vreemdeling werd ontdekt. Na maandenlang onderzoek leidde dat uiteindelijk tot het opdoeken van het vermoedelijke netwerk.
De Koninklijke Marechaussee nam vorig jaar een enorme hoeveelheid aan spullen in beslag, maar voornamelijk telefoons en andere digitale apparaten waarmee de bende onderling communiceerden. "Het onderzoeken van de communicatiemiddelen gaat nog even duren", legde de officier van justitie vanochtend in de rechtbank uit. "Er werd veel in andere talen gecommuniceerd, dus er is een tolk bij nodig om alles te analyseren."
Gevangenis
Alle verdachten zitten nog altijd vast. Verdachte Michael A.F. uit Hengelo stond vanochtend voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting, de andere vier verschenen vanmiddag.
A.F.'s advocaat ziet graag dat haar cliënt voorlopig vrij komt, maar dat verzoek wordt niet ingewilligd. "Ik heb een vrouw en vijf kinderen thuis. Zij hebben het zwaar", sprak de verdachte. "Ik wil graag bij hen zijn. Ze komen nu in financiële problemen. Ook wil ik met de politie praten als mijn familie wordt beschermd."
"Het onderzoek bevindt zich nog in een pril stadium en we willen niet dat dit verstoord wordt als u vrij komt", is de verklaring van de rechter. "Door de druk van de criminele omgeving waarin u zich bevindt, is de kans op herhaling door u aanwezig."
Rechtszaak
De rechtszaak wordt naar verwachting pas na de zomer inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek nog in volle gang is.
Comments