top of page

Ontnemingvorderingen

Wat is een ontnemingsvordering?

Een ontnemingsvordering wordt gedaan door het Openbaar Ministerie (OM) waarbij wordt gesteld dat een veroordeelde financieel voordeel heeft behaald uit strafbare feiten. Het kan hier gaan om drugshandel, maar ook fraude of witwassen vallen hieronder. De rechter neemt een besluit of het wederrechtelijk verkregen voordeel helemaal of maar gedeeltelijk moet worden terugbetaald aan de Staat. Afhankelijk van schattingen en berekeningen van het OM, wordt de hoogte van de ontnemingsvordering bepaald. Omdat deze hoogte niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid, kan de vordering in sommige gevallen hoger zijn dan het daadwerkelijke voordeel. In dit geval is het essentieel om voorzien te zijn van juridische bijstand, die geleverd kan worden door een ontneming advocaat van XVG Advocaten

De procedure bij ontnemingsvorderingen

De procedure van een ontnemingsvordering vangt aan met een strafrechtelijke veroordeling. In hetzelfde proces, of een aparte procedure, kan het OM een vordering tot ontneming indienen. Nadat de ontnemingsvordering is opgesteld, wordt het voorstel behandeld door de rechter die beoordeelt of deze op basis van het beschikbare bewijs correct is. Ook kan de rechter de hoogte van de vordering eventueel aanpassen. De rechter besluit vervolgens of de vordering geheel of gedeeltelijk wordt toe-of afgewezen. Als veroordeelde kunt u het bedrag betalen of in hoger beroep gaan als u het niet eens bent met het besluit.

De mogelijke uitkomsten van een ontnemingszaak

De uitkomsten van een ontnemingsprocedure kunnen verschillend zijn. Zo kunt u een volledige toewijzing krijgen waarbij u het totale bedrag van de vordering moet betalen. Ook kan worden bepaald dat u slechts een gedeeltelijke toewijzing moet betalen omdat het gevorderde bedrag deels ten onrechte is. Tevens kan de vordering worden afgewezen op het moment dat er onvoldoende bewijs is dat er daadwerkelijk wederrechtelijk voordeel is behaald. Tot slot kan er ook worden geschikt in een zaak tussen het OM en de verdachte, zodat er een lange en kostbare procedure kan worden vermeden.

Wat als u het niet eens bent met de uitkomst?

Indien u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, kunt u binnen de wettelijke termijn in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. In dit geval wordt de zaak opnieuw beoordeeld en kan de uitspraak worden herzien. Mocht de uitspraak van het hoger beroep ook ongunstig zijn, dan is er in uitzonderlijke situaties cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. Dit is echter geen eenvoudig proces en enkel juridische fouten uit eerder processen kunnen in dit geval worden aangevochten. 

De rol van XVG Advocaten bij ontnemingsvorderingen

Als gespecialiseerde advocaten, kan XVG Advocaten u bijstaan in een ontnemingszaak. Zo kunnen wij u helpen met het toetsen van de berekening van het OM en, indien nodig, tegenbewijs leveren. Ook kunnen we bepleiten dat een deel van de inkomsten niet als wederrechtelijk verkregen voordeel mag worden gezien. Verder kunnen wij u ook helpen een gunstige schikking tot stand te brengen of juist u bijstaan bij een hoger beroep of cassatie procedure. Welke juridische expertise u ook nodig heeft, onze advocaten zorgen ervoor dat uw belangen optimaal worden verdedigd. 

Vragen over ontnemingsvorderingen?

Heeft u te maken met een ontnemingsvordering en wilt u juridisch advies? Neem dan contact met ons op voor informatie en passend advies. Ook als u behoefte heeft aan juridische bijstand in een van de andere rechtsgebieden kan u altijd vrijblijvend contact opnemen. 

bottom of page