OM eist 6 jaar cel voor Tjeukemeermoord

LEEUWARDEN – Marian H., die volgens het Openbaar Ministerie toekeek hoe de 35-jarige Omar Kourrich „langzaam maar zeker de dood werd ingedreven”, moet als het aan justitie ligt zes jaar de gevangenis in. Deze eis maakte het OM donderdag bekend tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Leeuwarden. Het verbrande lichaam van Kourrich werd in 2013 op een parkeerplaats bij het Friese Tjeukemeer gevonden.

Aan de zogenoemde Tjeukemeermoord lag volgens H. een conflict over hennep ten grondslag. Hij had volgens het OM geen actieve rol bij de moord, maar heeft ook niks gedaan om de dood van Kourrich te voorkomen.

H., afkomstig uit Roemenië, werd op de avond van de moord gevraagd om naar de sigarenwinkel in Amsterdam te komen. De eigenaar van de winkel was hem nog geld verschuldigd. Bij aankomst in Amsterdam hing er een gespannen sfeer in de winkel. Volgens H. kondigde de eigenaar aan dat hij Kourrich zou gaan vermoorden, omdat deze van hem had gestolen. De Roemeen vatte dit op als een misplaatste grap, maar merkte dat het werkelijkheid werd toen Kourrich in de winkel kwam.

In een achterkamer van de winkel werd Kourrich volgens H. afgetuigd door de eigenaar en zijn zoon. Hij overleed waarschijnlijk in de winkel en werd in aanwezigheid van H. gedumpt bij het Tjeukemeer.

Advocaat Wouter Hendrickx pleit voor vrijspraak van zijn cliënt. Volgens Hendrickx was H. niet meer in staat om te bepalen wat hij wel en niet mocht doen. De eigenaar van de winkel had een pistool bij zich en dwong H. om overal bij te zijn. „Als hij de held was gaan uithangen dan had hij zo maar naast Kourrich kunnen liggen”, meent Hendrickx.

De eigenaar van de winkel, de hoofdverdachte in deze zaak, overleed vorig jaar in zijn cel. Twee andere verdachten, waaronder de zoon van de eigenaar, moeten zich maandag bij de rechtbank verantwoorden. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet in deze zaak.

Bron: De Telegraaf