Mensensmokkelzaak IJmuiden in het nieuws, mr. Hendrickx verdedigt

Twee mannen die ervan verdacht worden dat ze 24 illegalen met een zeiljacht naar Engeland wilden smokkelen, zijn maandag onder voorwaarden vrijgelaten door de rechtbank in Haarlem.

Het was een wonder geweest als iedereen in goede gezondheid Engeland had bereikt.

De aanklager

De illegalen werden in augustus gevonden op een zeiljacht in de haven van IJmuiden. Het gaat om dertien Vietnamezen en elf Albanezen. Het zeiljacht was geschikt voor maximaal acht personen. De twee verdachten waren ook op de boot en werden aangehouden.

Gevaar
Volgens de aanklager ,,was het een wonder geweest als iedereen in goede gezondheid Engeland had bereikt”, als ze waren gaan varen. De twee verdachten hadden daarvoor niet genoeg vaarervaring, de staat van het zeiljacht was niet goed genoeg en er zaten drie keer zoveel mensen op als toegestaan. Daardoor hebben de verdachten volgens het OM het leven van de vluchtelingen in gevaar gebracht.

In januari zijn nog vijf andere verdachten opgepakt. Zij zitten nog in voorarrest. Momenteel wordt onderzocht of er sprake is van een criminele organisatie. Een aantal panden zijn doorzocht en voertuigen, gegevensdragers en administratie zijn in beslag genomen.

Op 22 april moeten alle verdachten voor de rechtbank verschijnen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *