Eis 8 jaar woningoverval voor client mr Vlielander

De gewelddadige overval op een woning aan de Peizerweg in Groningen werd vanuit de gevangenis in Veenhuizen voorbereid. De overval werd tijdens een weekendverlof uitgevoerd.

Dit zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Groningen, waar vijf mannen voor de overval terecht stonden. Tegen hen werden celstraffen tot acht jaar geëist.

Een 68-jarige vrouw werd in de nacht van 24 augustus 2014 in haar woning overvallen. Ze was in een stoel voor de televisie in slaap gevallen en werd rond twee uur door indringers opgeschrikt. Twee mannen riepen om geld en ‘waar is de dikke’. De mannen bedoelden hiermee de echtgenoot van de vrouw, die enkele maanden daarvoor was overleden.

Alarmknop

De vrouw werd met een wapen bedreigd en in de stoel vastgebonden. Ze bedacht dat een alarmknop van haar overleden man nog op een tafeltje lag en vroeg aan de overvallers of ze in een gemakkelijker stoel mocht zitten. De overvallers droegen de gebonden vrouw naar een andere stoel. Daar wist de vrouw de alarmknop te pakken te krijgen en in te drukken. De overvallers schrokken van dit geluid, vluchtten en graaiden in het weggaan 2500 euro mee.

Kort na de overval ontdekten voorbijgangers bij Midwolde een brandende auto. De wagen was eerder gestolen in Doesburg en was gebruikt bij de overval in Groningen.

De zaak kwam aan het licht doordat op de luchtplaats van de gevangenis in Veenhuizen werd gekletst over de overval. Een bewaker hoorde twee gedetineerden praten over een woningoverval in Groningen, waar een oudere vrouw op een alarmknop had gedrukt. Een tip luidde dat in die woning tonnen aan zwart geld lag. Dit bleek in werkelijkheid niet zo te zijn. De telefoongesprekken die rondom het tijdstip van de overval vanuit de gevangenis waren gevoerd werden afgeluisterd. Justitie kwam op die manier bij een 25-jarige gedetineerde uit Lelystad die de overval vanuit zijn cel beraamde. Tegen hem werd acht jaar cel geëist.

Celstraf en schadevergoeding

De overval werd uiteindelijk gepleegd door een 28-jarige man uit Zevenaar tijdens een weekendverlof. De man zat in de nadagen van een eerder opgelegde celstraf van acht jaar voor een woningoverval. Tegen de man werd opnieuw acht jaar cel geëist. De man uit Zevenaar werd geflankeerd door een 22-jarige man uit Apeldoorn en een 24-jarige man uit Delfzijl. Die hoorden voor hun rol een celstraf van zes jaar.

De 26-jarige Groninger die voor de wapens zorgde en zijn 25-jarige gedetineerde neef uit Lelystad tipte over zwart geld in de woning aan de Peizerweg, hoorde een celstraf van vijf jaar tegen zich eisen. De Groninger was als airco-monteur enkele malen in de woning geweest.

Naast de celstraffen eiste de officier voor het slachtoffer een schadevergoeding van 2500 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Dagblad Noorden

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *