Celstraf geëist tegen daders overal Hoogland

Celstraf geëist tegen daders overval Hoogland

Mr. Hendrickx en mr. Vlielander stonden de hoofdverdachten bij en hebben gepleit voor een fors lagere straf.

Drie mannen van 22, 25 en 32 jaar, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd voor de brute overval op een 86-jarige inwoner van Hoogland. Zo hoorden zij dinsdag tegen zich eisen na hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem. De vermeende tipgever kan een gevangenisstraf van drie jaar krijgen. Een vierde overvaller is in november door de Utrechtse rechtbank ook veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij was de enige die niet in hoger beroep ging.

De hoogbejaarde man werd op zondagochtend 21 maart 2010 op brute wijze overvallen. Direct nadat hij de deur opendeed, richtte een 32-jarige man een pistool op hem. Een 25-jarige man duwde hem de slaapkamer in, terwijl de twee anderen op zoek gingen naar zijn geld. Ondertussen probeerde de 32-jarige het slachtoffer vast te binden met tape. Omdat hij zich verzette, nam de overvaller die niet in hoger beroep ging het over. Die bonsde het hoofd van de hoogbejaarde man meerdere malen op de betonnen vloer. ,,De man had wel dood kunnen zijn”, zo vertelde een van de daders achteraf. Het slachtoffer werd een dag later in een plas bloed aangetroffen. Hij had een zware hersenschudding, gekneusde ribben en ernstige onderkoelingsverschijnselen. De inmiddels 87-jarige woont nu in een verzorgingstehuis.

De overvallers hebben nauwelijks buit gemaakt. Zij zijn gevlucht met 60 euro en wat sieraden. Vermoedelijk zijn de vier afgegaan op een tip van een 30-jarige man uit Zwolle. Hij kende de Hooglander en vertelde de 25-jarige dader uit Hattem dat die zo’n 60 á 70.000 euro in de meterkast had verstopt. Ruim een jaar later komt de Hattemer terug op zijn verklaring. Het was niet de 30-jarige, maar een tipgever waarvan hij uit angst voor wraak de naam niet wil noemen, zo verklaarde hij voor het hof. Het OM vond die verklaring ongeloofwaardig en bleef bij de eis van drie jaar cel.

De 32-jarige en de 25-jarige hangt nog een half jaar extra celstraf boven het hoofd, omdat ze ook verdacht worden van verbodenwapenbezit en de heling van een auto. Het hof doet over twee weken uitspraak.