Jeugdstrafrecht
Wat is jeugdrecht?
Het jeugdrecht omvat de onderdelen van het recht waarin jeugdigen centraal staan. Wat jeugdrecht bijzonder maakt is dat het specifieke regels en procedures kent die worden afgestemd op de belangen en ontwikkeling van het kind. Het jeugdrecht bestaat uit twee onderdelen: het jeugdstrafrecht en het civiele jeugdrecht. Het civiele jeugdrecht komt in beeld wanneer er zorgen zijn over de opvoeding of thuissituatie van kinderen tot 18 jaar. XVG Advocaten is gespecialiseerd in het eerst genoemde onderdeel van het jeugdrecht: het jeugdstrafrecht.
Het jeugdstrafrecht
Het jeugdstrafrecht is het onderdeel van het rechtssysteem dat zich richt op minderjarigen die verdacht worden van het plegen van strafbare feiten. In Nederland geldt het jeugdstrafrecht voor jongeren van de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het is een afzonderlijk rechtsgebied met eigen regels en procedures, omdat de hersenen van kinderen nog in ontwikkeling zijn.
​
Vooral de straffen voor minderjarigen wijken af van het volwassen strafrecht. De nadruk ligt niet alleen op het bestraffen van overtredingen, maar ook op de opvoeding en het herstel van de jongere, met als doel herhaling te voorkomen.
Jongeren tussen 16 en 23 jaar vallen onder het adolescentenstrafrecht. Afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van de verdachte kan de rechter kiezen voor het opleggen van een jeugdstraf of een volwassenenstraf.
De procedure bij jeugdstrafrecht
De procedure binnen het jeugdstrafrecht wijkt af van die voor volwassenen. De procedure doorloopt over het algemeen de volgende stappen:
​
-
Oproep: Bij zaken in het jeugdstrafrecht start de procedure meestal met een oproep van de officier van justitie of de politie. Het kind is aangehouden of kreeg een uitnodiging voor verhoor op het politiebureau. Omdat het om minderjarigen gaat, worden ook de ouders of voogd geïnformeerd over de beschuldiging en de mogelijke gevolgen.
-
Strafrechtelijk onderzoek: De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar wat er precies is gebeurd en naar het kind als verdachte. De advocaat van het kind kan bij de rechter-commissaris onderzoekswensen indienen.
-
Mogelijke vervolging: Als het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, beslist de officier van justitie of het kind een straf krijgt opgelegd of dat het kind moet voorkomen bij de strafrechter. In dat laatste geval krijgt het kind een dagvaarding.
-
Dagvaarding: Als het Openbaar Ministerie besluit tot vervolging, ontvangt de verdachte een dagvaarding met daarin de beschuldiging. Hierin staat wanneer en waarvoor de verdachte voor de rechter moet verschijnen.
-
Rechtszitting: De zaak wordt behandeld door een kinderrechter, die rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van de jongere. Tijdens de zitting heeft de minderjarige het recht op bijstand van een jeugdrechtadvocaat.
-
Uitspraak: De rechter doet uitspraak. Dit kan een vrijspraak, een straf of een andere maatregel zijn.
Jeugdrecht in de praktijk: de betrokken instanties
Bij de uitvoering van het jeugdstrafrecht zijn verschillende instanties betrokken:
-
De Raad voor de Kinderbescherming: Speelt een rol bij het onderzoeken of maatregelen nodig zijn om de belangen van de jongere te beschermen.
-
De jeugdreclassering: Begeleidt minderjarigen die in aanraking zijn gekomen met het strafrecht, met als doel hun resocialisatie te bevorderen.
-
De kinderrechter: Beslist over de strafrechtelijke sancties die worden opgelegd.
Mogelijke gevolgen van jeugdstrafrecht
De gevolgen van een veroordeling binnen het jeugdstrafrecht kunnen variëren. Mogelijke sancties zijn:
-
Taakstraffen
-
Leerstraffen
-
Gedragsmaatregelen
-
Plaatsing in een justitiële jeugdinrichting
De straf wordt bepaald door de kinderrechter, rekening houdend met de aard van het misdrijf, de omstandigheden van de jongere en het belang van een succesvolle re-integratie in de samenleving.
XVG Advocaten: ruime ervaring in jeugdstrafrecht
Als een jongere met politie en justitie in contact komt, roept dat veel emoties en vragen op. Bij het kind zelf, maar misschien nog wel meer bij de ouders. In korte tijd wordt er contact opgenomen met verschillende instanties die over het lot van uw kind moeten beslissen. Voor de toekomst van uw kind is het van belang een goede en gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Wij raden aan om dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen.
De advocaten van XVG Advocaten beschikken over ruime ervaring in het jeugdstrafrecht en bieden gespecialiseerde rechtsbijstand aan minderjarigen en hun ouders. Wij kunnen bijstand verlenen tijdens de jeugdstrafzaak, de verdediging voeren en zorgen voor een rechtvaardige behandeling. Daarnaast kunnen wij advies geven over de mogelijke gevolgen van een zaak. Zo zorgen we voor de best mogelijke uitkomst voor uw kind.
Vragen over jeugdstrafrecht?
Heeft u vragen over het jeugdstrafrecht of heeft u behoefte aan juridisch advies voor een specifieke situatie? Dan kan u contact opnemen met XVG Advocaten. U kunt ons team van specialisten op het gebied van het jeugdstrafrecht bereiken via telefoon of e-mail voor een vrijblijvend gesprek.