top of page

Bestuursrecht

Wat is bestuursrecht?

Het bestuursrecht regelt hoe de overheid haar taken uitvoert. Maar ook welke rechten en plichten burgers hebben in relatie tot de overheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergunningen, uitkeringen, handhaving, en belastingaanslagen. Het bestuursrecht heeft als doel om ervoor te zorgen dat de overheid eerlijk en rechtmatig handelt.

 

Bent u het niet eens met een beslissing van de overheid? Dan kunt u bezwaar maken. Wordt dit bezwaar afgewezen? Dan kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter. Een advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht kan u bijstaan gedurende dit proces. 

De Algemene wet bestuursrecht (Awb)

In het bestuursrecht staat de Algemene wet bestuursrecht (Awb) centraal. In deze wet staan de belangrijkste regels en procedures waaraan de verschillende bestuursorganen binnen de overheid zich moeten houden. Door de Algemene wet bestuursrecht wordt u als burger of ondernemer beschermd tegen onrechtmatig handelen van bijvoorbeeld gemeenten, provincies en waterschappen. 

De procedure bij bestuursrecht

Er kunnen zich allerlei situaties voordoen waarbij u het niet eens bent met een beslissing van de overheid. Bijvoorbeeld een verleende bouwvergunning voor een dakkapel bij uw buren. De bestuursrechtelijke procedure begint dan met een bezwaar. 

 

1. Bezwaar

Wanneer u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit wordt de bezwaarprocedure genoemd. U kunt dan binnen zes weken na de beslissing een bezwaarschrift indienen. In dit bezwaarschrift legt u uit waarom u het niet eens bent met de beslissing en wat u graag anders zou zien. Hetzelfde bestuursorgaan neemt de beslissing naar aanleiding van het bezwaar in heroverweging. 

 

2. (Hoger) beroep

Bent u niet tevreden met de uitkomst van uw bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Had u nog geen bestuursrecht advocaat ingeschakeld, dan adviseren we om dit vanaf dit punt in de procedure wel te doen. De bestuursrechter beoordeelt of de overheid de regels correct heeft toegepast en of de beslissing redelijk is. Is de beroepsprocedure ten einde en wilt u zich nog steeds verzetten tegen de uitspraak? Bij sommige zaken is het mogelijk om na de rechtbank in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State of een andere hogere bestuursrechter.

 

3: De uitspraak

Na de behandeling van een bezwaar doet de rechter een uitspraak. Als de rechter u gelijk geeft, kan de overheid verplicht worden om haar beslissing te herzien of een schadevergoeding te betalen. Krijgt de overheid gelijk? Dan blijft de oorspronkelijke beslissing in stand. 

Advocaat niet verplicht bij bestuursrecht, maar:

Het inschakelen van een gespecialiseerde bestuursrecht advocaat kan een groot verschil maken bij bestuursrechtelijke procedures. Zo is het belangrijk om op tijd uw bezwaar te maken of in beroep te gaan. Anders loopt u het risico dat uw zaak niet in behandeling wordt genomen. 

 

Ook bestaat het Nederlandse bestuursrecht uit veel wetten, regelingen, verordeningen en besluiten. Heb je geen diepgaande kennis van het bestuursrecht, dan is het lastig om deze complexe regels en procedures te doorgronden. Terwijl de overheid deze regelingen door en door kent en haar uiterste best zal doen om haar beslissing te rechtvaardigen. Onze advocaten kunnen u helpen om uw zaak goed te onderbouwen en uw kansen op succes te vergroten.

Voor alle bestuursrechtzaken: XVG Advocaten

Bij XVG Advocaten begrijpen we hoe ingrijpend een conflict met de overheid kan zijn. Loopt u bijvoorbeeld tegen onderstaande zaken aan:

 

  • Een klacht over een beslissing van een overheidsorgaan?

  • Een bezwaar tegen het besluit van een vergunningverlener?

  • Een verzoek voor inzage in overheidsdocumenten?

  • Een beroep tegen een beslissing van een inspectie?

 

Of het nu gaat om een afgewezen vergunning, een opgelegde boete, of een ander bestuursrechtelijk geschil, wij bieden deskundig advies en begeleiding gedurende het hele proces. Van het indienen van een bezwaarschrift tot het vertegenwoordigen van uw belangen in de rechtbank: wij zorgen ervoor dat uw zaak met de grootste zorg wordt behandeld. Heeft u vragen over bestuursrecht of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op

6. Gelden van derden

a. Het kantoor heeft een aparte rekening voor het beheer van gelden van derden, ten name van de Stichting Derdengelden XVGAdvocaten te Utrecht, hierna te noemen “derdenrekening”;
b. Ten aanzien van gelden die bij de behandeling van een opdracht voor de cliënt dan wel voor derden kunnen worden ontvangen, verplicht het kantoor zich deze gelden uitsluitend te doen overmaken op de derdenrekening;
c. De op de derdenrekening vergoede debetrente komt volledig ten goede aan de rekeninghouder ter compensatie van de kosten van administratie en de kosten die aan het houden van deze rekening verbonden zijn;

Onze advocaten zijn er voor al uw bestuursrecht vragen 

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het bestuursrecht en andere rechtsgebieden. Zij staan u graag te woord. Samen bespreken we uw situatie en kijken we naar de beste aanpak. We nemen de tijd om uw verhaal te begrijpen en zetten ons in om het beste resultaat te behalen. Voor al uw bestuursrechtelijke vragen bent u bij ons aan het juiste adres.

bottom of page