Moordzaak Twello, verdachte naar PBC

Deventenaar V. van G. (25), verdacht van de moord op Frans Harks (52) precies een jaar geleden bij het Zwarte Pad in Twello, moet zich in het Pieter Baan Centrum (Utrecht) laten onderzoeken.

De rechtbank Zutphen besloot dat dinsdagmiddag tegen de zin van verdachte.

De rechtbank hoopt zo een duidelijker beeld te krijgen van de geestesgesteldheid en persoonlijkheid van Van G., die destijds net als Harks in opvanghuis Aanzien in Twello woonde. Het verzoek van advocaat W. Hendrickx om de hechtenis van verdachte wegens onvoldoende bewijs te schorsen is door de rechters afgewezen. De rechtbank ziet, in navolging van officier van justitie A. van Veen wél ernstige bezwaren om Van G. vrij te laten. Dit is vooral gestoeld op basis van veel forensische sporen, zoals bloedspatten (DNA) op de fiets en schoenen van de verdachte.

De rechtbank willigde diverse verzoeken van de raadsman in om de patholoog en een aantal getuigen te horen. Ook mag de advocaat de video-opnamen bekijken van de verhoren en Deventer coffeeshop waar slachtoffer en verdachte vaak kwamen.

De patholoog wordt op een volgende zitting gehoord omdat er meerdere doodsoorzaken (messteken in combinatie met onderkoeling en een hartinfarct) zijn genoemd. Bij de tweede pro forma-zitting waren de – overigens zwijgzame – verdachte en moeder van Harks aanwezig.