Eis: 15 jaar in Bijlmoord uit Venlo

Een 45-jarige Thaise vrouw uit Venlo moet vijftien jaar de cel in omdat ze haar echtgenoot met een bijl om het leven bracht.

Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald. Volgens de rechters is sprake van voorbedachte raad omdat de vrouw haar man al eerder had gezegd dat hij dood moest. Ook had ze een bijl gekocht.

De rechtbank vindt dat de vrouw haar man op ‘gruwelijke wijze’ om het leven heeft gebracht. Omdat de vrouw weigerde volledig mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, kon niet worden aangetoond of ze ontoerekeningsvatbaar was.

“Uit het dossier blijkt dat het slachtoffer al maanden in angst leefde en dat hij zich niet veilig voelde in zijn eigen huis”, staat in het vonnis te lezen. Zo verstopte de man alle messen in het huis omdat hij bang was voor de vrouw.

Toen de man in september 2012 kenbaar maakte dat hij een einde wilde maken aan de relatie, waardoor de vrouw haar verblijfsvergunning zou verliezen, ging de vrouw door het lint en sloeg ze de man meerdere keren met een bijl. Ze gaf zichzelf anderhalve dag later aan bij de politie.

De rechtbank volgt met de opgelegde straf de eis van het Openbaar Ministerie.

De zaak loopt nu in cassatie.